Ομιλία Προέδρου στις Βραβεύσεις 2024

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα, γιορτάζουμε. Γιορτάζουμε την έννοια  που μπορεί να μετασχηματίσει μια συνηθισμένη εμπειρία σε ένα αξέχαστο ταξίδι: την αυθεντική φιλοξενία στον τουρισμό.

Σκεφτείτε ένα πρόσφατο ταξίδι σας. Τι το έκανε πραγματικά αξέχαστο; Ήταν τα αξιοθέατα που είδατε ή το φαγητό που δοκιμάσατε; Ή ήταν κάτι πιο βαθύ, κάτι αόρατο αλλά βαθύτατα επηρεαστικό;

Τολμώ να πω ότι πιθανότατα ήταν η ζεστασιά της γνήσιας φιλοξενίας που άφησε ένα ανεξίτηλο σημάδι στη ψυχή σας. Η αυθεντική φιλοξενία δημιουργεί δεσμούς που υπερβαίνουν τις γλωσσικές και πολιτιστικές διαφορές.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η αυθεντική φιλοξενία στον τουρισμό;

  • Πρώτον, θέτει το σκηνικό για αλληλεπιδράσεις. Όταν οι ταξιδιώτες αισθάνονται αληθινά ευπρόσδεκτοι, είναι πιο πιθανό να αλληλεπιδρούν με την τοπική κουλτούρα και να δημιουργήσουν σχέσεις με τους ανθρώπους που συναντούν.
  • Δεύτερον, η αυθεντική φιλοξενία δημιουργεί εμπιστοσύνη. Όταν οι ταξιδιώτες αισθάνονται φροντίδα και αξία, είναι πιο πιθανό να εμπιστεύονται τις συστάσεις των ντόπιων και να εξερευνούν νέα μονοπάτια.
  • Τρίτον, και ίσως πιο σημαντικό, η αυθεντική φιλοξενία αφήνει μια διαχρονική θετική ανάμνηση. Είναι η ζεστασιά της ανθρώπινης σύνδεσης που διαρκεί.

Σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία έκανε τον κόσμο μικρότερο, ας μην ξεχνάμε ότι πίσω από κάθε προορισμό υπάρχουν άνθρωποι – άνθρωποι με ιστορίες να πουν, σοφία να μοιραστούν και καρδιές γεμάτες φιλοξενία.

 Κλείνοντας καταθέτουμε κάποιες εισηγήσεις.

  • Εισηγούμαστε επαρχιακές τελετές φιλοξενίας, ας αναλάβουν οι ΕΤΑΠ να αφιερώσουν χρόνο στην καθαυτό φιλοξενία
  • Εισηγούμαστε ετήσια ημέρα κυπριακής φιλοξενίας, μια μέρα όπου όλη η Κύπρος θα κερνά και θα κερνιέται! Καλή μέρα μας φαίνεται η Πρωτομαγιά.
  • Εισηγούμαστε αρχή κάθε σαιζόν, οργανωμένα διαλέξεις και εργαστήρια περί φιλοξενίας, όπου όλοι οι απασχολούμενοι θα φιλοξενούνται από τους εργοδότες τους  για ένα εμβληματικό pre-season  lunch, με επιχορηγημένο repeat

Κλείνοντας, τονίζουμε  τη δραματική σημασία της αυθεντικής φιλοξενίας, σαν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, το μόνο που δεν μπορεί να τύχει αντιγραφής.

Σας ευχαριστώ. Και συγχαρητήρια στους αριστεύσαντες!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *