14/12/2018 Ημερίδα Κυπρίας Φιλοξενίας – Χαιρετισμός

Σας καλωσορίζουμε στην ημερίδα ενημέρωσης που διοργανώνει ο φορέας Κύπρια Φιλοξενία.

Η Κύπρια Φιλοξενία είναι μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός φορέας που δημιουργήθηκε σε μια κοινή προσπάθεια εκλεκτών επαγγελματιών, επαγγελματικών συνδέσμων, όπως και εκλεκτών φίλων υποστηριχτών της ιδέας της καταγραφής και προβολής των βέλτιστων πρακτικών και των ‘ευ πραττόντων’, αυτών δηλαδή που μας παραδειγματίζουν με τις πράξεις τους.

Ο φορέας φιλοδοξεί να καταστεί ο κρίκος που θα συνδέσει την επιχειρηματική δράση με την υψηλού επιπέδου κουλτούρα φιλοξενίας και περιποίησης.

Η ιδέα ξεκίνησε στα μυαλά κάποιων επαγγελματιών του τουρισμού, που βασικά ήθελαν να δώσουν απάντηση στο αναπάντητο ερώτημα: ‘Τι είναι κυπριακή φιλοξενία;’ ή επίσης ‘τι είναι τουριστική συνείδηση; Ενώ αμφότερες οι έννοιες αναφέρονται σχεδόν σε καθημερινή βάση, εντούτοις παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Μπορεί η παλαιότερη γενιά να έχει βιώματα αυθεντικής, εγκάρ-διας και ανυστερόβουλης παροχής φιλοξενίας διότι πιθανόν να έτυχε να τα ζήσουν σε παιδική ηλικία. Τι αποτελεί όμως υπόδειγμα φιλοξενίας για την νέα γενιά, που γεννήθηκε στο ήδη μεταλλαγμένο και μαζικοποιημένο περιβαλ-λον που υπάρχει σήμερα;

Αν θελήσουμε πρώτα να δώσουμε ένα ορισμό αυτός θα ήταν πως: ‘Η Φιλοξενία αποτυπώνεται από το επίπεδο τουριστικής συνείδησης (σαν τρόπο σκέψης) που μας ωθεί να μετατρέπουμε μια επιχειρηματική πράξη διαμονής, διακίνησης ή διατροφής σε μια φιλική, εγκάρδια και εξευγενισμένη εμπειρία (σαν τρόπο πράξης)’

Μέγα ζήτημα είναι όμως το τι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα του τουρισμού και πως αυτό εφαρμόζεται στην καθημερινή πράξη. Στόχος του φορέα είναι με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων, σε ετήσια βάση να συλλέγει, αξιολογεί μέσα από αδιάβλητες και διαφανείς διαδικασίες, ακολούθως να επιβραβεύει και δημοσιεύει αυθεντικές ιστορίες που αποτυπώνουν την κουλτούρα φιλοξενίας.

Εθελοντική αποστολή μας είναι να προβάλλονται τέτοια βέλτιστα παραδείγματα που να αποτελέσουν, αν θέλετε τις ‘παραβολές’, τη διδακτική ύλη αν προτιμάτε, τις καταγραμμένες συνήθειες που θα χαρακτηρίζουν πλέον την κυπριακή φιλοξενία.

Σας Ευχαριστώ

Ευχαριστούμε το μουσείο Θάλασσα και τον Δήμο Αγίας Νάπας για την ευγενή προσφορά τους στη διοργάνωση της σημερινής ημερίδας.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *