3-7-2023 Πουλάμε την (τουριστική) εμπειρία, όχι το δωμάτιο!

Εμπορευματοποίηση των ξενοδοχειακών κλινών ή ενορχήστρωση βιωματικών εμπειριών;

(Sell the Experience, not the Room)

Ο φορέας ‘Κύπρια Φιλοξενία’ υποστηρίζει τους σχεδιασμούς του υφυπουργείου τουρισμού για ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών και επαναφορά των αρχών και αξιών της αυθεντικής φιλοξενίας. Η επιδιωκόμενη στρατηγική αναπροσαρμογή, πέρα του ότι είναι επαγγελματικά ενδεδειγμένη, αποτελεί κυριότερα την ορθότερη απάντηση στην οικονομική πρόκληση για απεξάρτηση του τουριστικού ρεύματος από τις διακυμάνσεις των τιμών.

Οι ξενοδόχοι, ως οι κύριοι πάροχοι τουριστικών κλινών, είναι αναγκασμένοι σε μεγάλο βαθμό να εμπορεύονται με τους νόμους της αγοράς. Η ενοικίαση ξενοδοχειακών δωματίων είναι μια εμπορική πράξη, όπου συνήθως καθορίζεται από την προσφορά και ζήτηση. Πράγματι, όπου η διάθεση δωματίων αφορά την ενοικίαση χώρου διαμονής, συνδυασμένης με μέσης ποιότητας υπηρεσιών διατροφής ή αναψυχής, εκεί η μάχη δίδεται, αναπόφευκτα, στο επίπεδο έκπτωσης ή άλλων προωθητικών μέτρων, όπως δωρεάν μέρες, δωρεάν άτομα κοκ. Σε μια ακατάστατη διεθνή αγορά, οι φτηνοί προορισμοί έχουν το πάνω χέρι.

Ποιοτικός τουρισμός, όμως, σημαίνει ουσιώδη απεξάρτηση, στο ψηλότερο δυνατό βαθμό των πληροτήτων, από την εμπορική αξία του καταλύματος. Η ελκυστικότητα και πληρότητα των καταλυμάτων επηρεάζεται ασφαλώς από την ποιότητα των υποδομών, κυριότερα όμως ενισχύεται από την συναισθηματική αξία των διακοπών, που οικοδομείται στην εγκάρδια, άψογη και ανώτερης στάθμης παροχή υπηρεσιών, συνδυασμένης με αυθεντική, μοναδική και ιδιαίτερης ταυτότητας φιλοξενία.

Η Κύπρος, ως κατεξοχήν προορισμός ψηλής φιλοξενίας, οφείλει να αναδείξει με στρατηγική πλέον προσέγγιση, και όχι αποσπασματικά, το ψηλό επίπεδο υποδομής, εντός και εκτός ξενοδοχείων, την ελκυστικότητα των φυσικών πόρων της και την ιστορικότητα της, όπως εν πολλοίς ήδη γίνεται. Κυριότερο όμως είναι η ανάδειξη, καλλιέργεια και κεφαλαιοποίηση της ιδιαιτερότητας των ανθρώπων, των θετικών στοιχείων της κουλτούρας, με απώτερο στόχο η τουριστική άφιξη και διαμονή να μετατραπεί σε ολοκληρωμένη, αξέχαστη, συναισθηματική εμπειρία.

Αυτό θα ήταν το υπέρτατο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αυτό θα ήταν η απαρχή για επαναφορά του ντόπιού πληθυσμού στα τουριστικά επαγγέλματα, αυτό θα ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα για καθιέρωση σαν προορισμός αυθεντικής και μοναδικής κυπριακής εμπειρίας!

Πόλυς Καλλής

(Πρόεδρος Κύπριας Φιλοξενίας)

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *