Ποιοτικός Τουρισμός: Μάρκετινγκ ή Προσφορά Βιωματικών Εμπειριών;

Πως προσελκύεις περισσότερους (και επαναλαμβανόμενους) τουρίστες
Αν υποθέσουμε ότι, τα τελευταία 20 χρόνια, είχαμε περίπου 50 εκατομμύρια τουρίστες, και αν μόνο το 7% ήταν επαναλαμβανόμενοι, θα είχαμε 3,5 εκατομμύρια ετησίως! Ούτε μάρκετινγκ χρειάζεται, ούτε υφυπουργείο, ούτε, ούτε, ούτε.
Ρώτησα πολλές φορές παλιούς γνώριμους που επισκέφτηκαν την Κύπρο πριν από χρόνια, τι θυμούνται από την Κύπρο και κανένας δεν είπε πόσο καλό ήταν το ξενοδοχείο, ούτε πόσο θόρυβο ή ακατάστατη ήταν η πόλη. Θυμούνται βιώματα, εντός ή εκτός ξενοδοχείου με ταυτότητα και αυθεντικότητα και με έντονο το στοιχείο της ανθρώπινης σχέσης, της συναναστροφής και της γνωριμίας καινούργιων κουλτούρων. Έτσι λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος.
Το μάρκετινγκ συχνά μπορεί να ιδωθεί σαν ενέργεια συναλλαγής, μπορεί όμως να ιδωθεί και σαν ενέργεια συναναστροφής. Τι σημαίνει αυτό; Δίνουμε οικονομικά κίνητρα και θα τους μειώσουμε ελαφρά το κόστος με το ανάλογο βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα. Δίνουμε όμως συναίσθημα φιλικότητας, φιλοξενίας, σεβασμού και θα τους αυξάνουμε την παρακίνηση να μας θέλουν συνεργάτες για μια ζωή.
Οι ενέργειες βελτίωσης της υποδομής, της εικόνας, της άνεσης, της καθαριότητας είναι εκ των ουκ άνευ και δεν πρέπει να αποτελούν σημείο αναφοράς, αλλά αυτονόητες ρουτίνες. Ακόμα και όλα τέλεια να γίνουν, θεωρούνται αυτονόητα και δεν αποτελούν από μόνα τους ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η έλλειψη τους όμως αποτελεί παράγοντα αποφυγής.

Η μόνη επένδυση που θα μας κάνει ασυναγώνιστους στην καρδιά των επισκεπτών είναι να “είμαστε εγκάρδιοι στο καλωσόρισμα, θερμοί στο αποχαιρέτισμα, φιλικοί στη φροντίδα και σπιρτάτοι και απλοχέρηδες στην επίλυση καταστάσεων”.

 

Επιτυχημένοι και πρωτοπόροι γινόμαστε, όχι όταν καθημερινά ασχολούμαστε με αυτονόητες επιδιορθώσεις, χρειάζονται και αυτοί. Βάζουμε τα καλύτερα μυαλά μας σε νέες ευκαιρίες, όχι στο να επιλύουν προβλήματα ρουτίνας. Αυτός είναι ο χρυσός κανόνας του «Από το καλό στο εξαίρετο!»
Η πιο αποτελεσματική μορφή τουριστικής στρατηγικής και μάνατζμεντ είναι η προσφορά ανεπανάληπτων αξέχαστων βιωματικών τουριστικών εμπειριών, όπου ο επισκέπτη θα βιώσει αυθεντικότητα, μοναδικότητα, ιδιαιτερότητα. Εμπειρίες που θα γίνουν ιστορίες ζωής για να διηγείται στην παρέα του για μια ζωή! Αυτό είναι το καλύτερο διαχρονικό μάρκετινγκ.
Ο καφές ή μια κουμανταρία υπό την σκιά της κληματαριάς ή της συκομουριάς του ορεινού χωριού έχει στις μελλοντικές αναπολήσεις του μεγαλύτερη αξία από τα έπιπλα και τα ανώνυμα διακοσμητικά μπιχλιμπίδια που τοποθετούν οι ακριβοί ντεκορατέρ, copy-paste, στα δωμάτια και στα λόμπι μας.
Η δημοσίευση μιας εκπληκτικής εμπειρίας στα κατάλληλα μέσα, προσελκύει εκατονταπλάσιο όφελος, από μια συνήθη καμπάνια στα κοινωνικά δίκτυα.
Ο φορέας «Κύπρια Φιλοξενία», πνευματικό παιδί του ΠΑΣΥΔΙΞΕ και περήφανος συνεργάτης του Υφυπουργείου Τουρισμού, τάχθηκε να ανακαλύπτει τέτοιες εμπειρίες και βιώματα, να τα επιβραβεύει και να τα δίνει για αξιοποίηση από τους τουριστικούς φορείς και ενδιαφερόμενους.
Πολύβιος Καλλής
Πρόεδρος Κύπριας Φιλοξενίας
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *