Γκρουπ στη λάθος μεριά της Κύπρου!

Γκρουπ στη λάθος μεριά της Κύπρου!

Ένα τουριστικό γκρουπ από Βιετναμ έκαμε όλες τις διευθετήσεις για να επισκεφτεί την Κύπρο. Ήθελε όμως να αγοράσει υπηρεσίες μόνο από συγκεκριμένο μικρό ταξιδιωτικό γραφείο. Προέκυψε όμως ένα σημαντικό ζήτημα. Το γκρουπ θα κατέλυε στα κατεχόμενα και θα επισκεπτόνταν μόνο αξιοθέατα στα κατεχόμενα. Έκαναν όλες οι διευθετήσεις μόνοι τους, χωρίς να έχουν αντιληφθεί ότι δεν επισκέπτονταν την Ευρωπαική Κύπρο αλλά το κατεχόμενο κομμάτι της.
Όταν κατέφθασε το γκρουπ, παραλήφθηκε με βαριά καρδιά και στην μεταφορά τους σε ξενοδοχείο, ενημερώθηκαν από την Χρύσω, ότι δυστυχώς δεν μπορεί να τους φανεί πολύ χρήσιμη, καθότι βρίσκοταν σε κατεχόμενη γή και το τι θα γνωρίσουν δεν είναι η Κύπρος, αλλά το κατεχόμενο κομμάτι της, με μια κουλτούρα περισσότερο τουρκοποιημένη, παρά αυθεντική κυπριακή.
Ο υπεύθυνος του γκρουπ από το Βιετνάμ, άρχισε να συνειδητοποιεί, τι έχει συμβεί και ένιωθε αμηχανία. Αφού εκφράστηκε απολογητικά, ζήτησε από την Χρύσω να κάνει ότι μπορεί για να μπορέσουν οι επισκέπτες του να επισκεφτούν την ελεύθερη Κύπρο. Έγιναν διευθετήσεις ακυρώσεως για μέρος του προγράμματος, χωρίς να επωμισθούν διπλό κόστος, και η ξενάγηση στην Ευρωπαϊκή Κύπρο ήταν ήδη γεγονός. Δήλωσαν κατενθουσιασμένοι από τα Λεύκαρα, την παλιά Λευκωσία και όχι μόνο.
Η πολυπλοκότητα των τουριστικών πραγματικοτήτων έχει ήδη δημιουργήσει ένα σύστημα που λειτουργεί και τυγχάνει ανοχής από τους ισχύοντες κανόνες. Η άγνοια των βιετναμέζων διοοργανωτών αποτελεί παράδειγμα για το πόσο αναγκαία είναι αποτρεπτική διπλωματία. Η παρέμβαση της Χρύσως, έστω να διαφωτίσει και να καταφέρει να τους φέρει σε ελεύθερα εδάφη, αποτελεί παράδειγμα προς επαίνεση.
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *